N. Κεραμέως: «Εντυπωσιακή η ανταπόκριση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία-49 νομοί της χώρας έχουν ήδη μπει στις ψηφιακές σχολικές τάξεις.»
Στις τηλεδιασκέψεις που απευθύνονταν στις ομάδες υποστήριξης των σχολείων, διευθυντές-καθηγητές πληροφορικής και εκπαιδευτικούς με ευχέρεια χρήσης τεχνολογικών μέσων, υπήρξε πάνω από 100% συμμετοχή,
Δημοσίευση: 20/03/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Με ταχύτατους ρυθμούς και εντυπωσιακή συμμετοχή υλοποιείται το σχέδιο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. Τη Δευτέρα 23/3 θα έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων της χώρας και επικεντρώνεται η υλοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα στα Γυμνάσια.
Αναλυτικά, το ψηφιακό σχολείο ξεκίνησε, με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ως εξής:
- τη Δευτέρα 16/3, σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, τους νομούς όπου είχε αρχικά ανασταλεί η εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων,
- την Τρίτη 17/3 επεκτάθηκε σε 16 επιπλέον νομούς: Δράμας, Έβρου, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Πέλλας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Λασιθίου,
- την Πέμπτη 19/3 σε ακόμα 20: Βοιωτίας Γρεβενών, Εύβοιας, Ημαθίας, Καβάλας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Τρικάλων, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χανίων,
- την Παρασκευή 20/3 προστέθηκαν άλλοι 10: Αργολίδας, Αρκαδίας, περιοχές της Αττικής, Πιερίας, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ηρακλείου, Λάρισας, Πειραιά.
Τη Δευτέρα 23/3 εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση οι νομοί Σάμου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Ενδεικτικά στοιχεία της αθρόας συμμετοχής εκπαιδευτικών και μαθητών:
- Την Τρίτη, 17/3, εκπαιδευτικοί δημιούργησαν 1996 ψηφιακές τάξεις και παρέδωσαν διαδικτυακά μαθήματα, ενώ την Τετάρτη, 18/3, πραγματοποιήθηκαν 4198 μαθήματα.
- Στις τηλεδιασκέψεις που απευθύνονταν στις ομάδες υποστήριξης των σχολείων, διευθυντές-καθηγητές πληροφορικής και εκπαιδευτικούς με ευχέρεια χρήσης τεχνολογικών μέσων, υπήρξε πάνω από 100% συμμετοχή, π.χ. με 1200 συμμετέχοντες την Πέμπτη όταν οι προσκεκλημένοι ήταν 1130, οι οποίοι προσκάλεσαν με τη σειρά τους και συναδέλφους τους από άλλες περιοχές.
- Στις ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας, όπως Καστελόριζο, Φούρνοι, Νίσυρος, Τήλος, Ανάφη, Σουφλί.
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως: «Το είπαμε, το κάναμε. Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης για τη χώρα μας κατάστασης, προχωρήσαμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογής, που δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά διατηρεί στενή την επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος, που απέδειξαν ότι, και εν μέσω κρίσης, μπορούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να ανταποκριθούν τάχιστα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας έναν ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχεδιασμό, προς όφελος της Παιδείας και της Κοινωνίας. Είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, δίπλα στα παιδιά μας, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς μας, ώστε να βγούμε μαζί από αυτή την κρίση, δυνατοί».
Σχόλια (11)
Προσπάθεια γίνεται. Αλλά μην τα εμφανίζουμε όλα ρόδινα. Απέχουμε ακόμη χιλιόμετρα από μια αξιοπρεπή εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή έστω επικοινωνία με τους μαθητές.
Επιπλέον:
Επιδιώκεται να ξεκινήσει και στο Γυμνάσιο και καλώς. Αλλά, στα Λύκεια προς το παρόν γίνεται προσπάθεια μόνο για τη Γ΄ Λυκείου. Ξέρετε, υπάρχει και Α΄ και Β΄ Λυκείου. Επιπλέον, η εξ αποστάσεως αφορά όλα τα μαθήματα; Θα σταλούν σύνδεσμοι για δημιουργία εικονικών τάξεων σε όλους τους καθηγητές; Πότε; Οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να φτιάξουν πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα;
Σημειωτέον ότι τόσο το myschool όσο και το webex παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διαχειριστών τους φαίνεται να "βουλιάζουν" λόγω των μεγάλων αριθμητικά απαιτήσεων. Η προσπάθεια δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αλλά περιττεύουν και οι θριαμβολογίες όταν ακόμη υπάρχουν τόσες δυσλειτουργίες.
Είναι φανερό ότι η όλη πρωτοβουλία έγινε βεβιασμένα και πρόχειρα. Εκείνο που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία, όταν με το καλό επανέλθει η κανονική ζωή μας, πρέπει πάση θυσία να δουλευτεί ολοκληρωμένα και συστηματικά, ώστε να εξοικειωθούμε όλοι στη λογική της και να την αξιοποιούμε συστηματικά ως συμπληρωματικό εργαλείο της διδασκαλίας μας. Μπορώ να φανταστώ ότι σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή της με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες θα μπορούσε ακόμη κι ως μέσο προφορικής πανελλαδικής εξέτασης να χρησιμοποιηθεί! Υπερβολές; Ίσως. Αλλά στο μέλλον πολλά μπορούν ν' αλλάξουν.